روش های متداول استخراج عسل طبیعی


 

روش های مختلفی برای استخراج عسل وجود دارد. همه روش ها نکات خوبی دارند و همه آنها نیز دچار مشکلاتی هستند.  مهم نیست از چه روشی استفاده می کنید. مهم این است که مطمئن باشید مکانی که کار می کنید تمیز و عاری از خاک است، دست و ناخن های شما تمیز است، اگر موهای بلندی دارید آنها را می بندید، هنگام برداشت عسل سیگار نمی کشید و جویدن آجیل را به بعد موکول می کنید و خلاصه حواستان به بهداشت برداشت عسل به طور کامل جمع است. عسل یک ماده غذایی است و باید بسیار تمیز نگه داشته شود.
در بین روش های متعددی که برای برداشت عسل در دنیا وجود دارد، به 3 روش بسیار متداول بر می خوریم که تقریبا در تمامی دنیا از آنها استفاده می شود. در این مطلب تلاش کرده ایم به این 3 روش به صورت خلاصه اشاره کنیم. در آینده نزدیک هر کدام از این روش ها را به صورت ویدئویی و تصویری آموزش خواهیم داد.

1 . استفاده از استراکتور
این یکی از آسان ترین و سری عترین راه ها برای بیرون آوردن عسل از سلول ها است. برای استفاده از این روش به برخی تجهیزات خاص و گران قیمت احتیاج دارید. دستگاه اکستراکتور یا استخراج کننده، دستگاهی است که زنبورستان به آن نیاز دارد؛ البته اگر بخواهید از این روش برای برداشت عسل استفاده کنید.
قبل از قرار دادن قاب ها در اکستراکتور، باید درپوش موم را از روی قاب ها جدا کنید. این کار اجازه می دهد تا عسل بیرون بیاید. برای این کار می توانید یک چاقوی مخصوص را خریداری کنید یا می توانید از 2 چاقوی عادی استفاده کنید. هنگامی که از یکی از چاقوها استفاده می کنید، چاقوی دیگر را در آب گرم بگذارید. وقتی چاقوی مصرفی سرد شد، چاقوها را تغییر دهید. قبل از استفاده حتماً چاقویی که در آب گذاشته بودید را خشک کنید.
برای باز کردن مهر و موم سلول ها، میخی را در یک تخته قرار دهید تا انتهای قاب به آن بچسبد. تخته را روی یک ظرف بزرگ قرار دهید. سپس نوار انتهایی قاب را روی تخته قرار می دهیم. نوار بالای قاب را به سمت خود نگه دارید و از بالا شروع کنید. برای برش به پایین، از یک حرکت اره ای آرام استفاده کنید.
اگر قاب ها پر از عسل باشد، می توانید بسیاری از کلاه های موم را با یک حرکت برش دهید. شاید مجبور شوید به عقب برگردید و مکان هایی را که باز نکرده اید، قطع کنید. سعی کنید خیلی هم حساس نباشید. هرچه موم بیشتری روی شان باقی بگذارید، وقتی زنبورها را به قاب برگردانید آنها زحمت کمتری برای تولید موم خواهند داشت. هنگامی که درپوش ها را از روی سلول ها بریدید، عسل شروع به بیرون ریختن می کند. قاب را بچرخانید و درپوش موم را از طرف دیگر نیز برش دهید.
هنگامی که درپوش های موم از دو طرف قاب برداشته شد، آن را درون سبدهای دستگاه اکستراکتور قرار دهید. هنگامی که تمام سبدهای موجود در استخراج کننده دارای قاب های بدون درپوش شد، قاب ها را با استفاده از میله تعبیه شده بچرخانید. بعد از اینکه حدود 20 یا 30 ثانیه استخراج کننده را چرخاندید، قاب ها را چرخانده و دوباره چرخش دهید تا عسل از آن طرف خارج شود.
وقتی چرخاندن قاب ها به پایان رسید، ممکن است کمی مرطوب به نظر برسد. همه عسل ها را از روی قاب خارج نمی شود. قاب های خیس را در اسرع وقت به زنبورها برگردانید. زنبورها از برگرداندن قاب ها هیجان زده می شوند. آنها دوباره شروع به پر کردن قاب ها با عسل خواهند کرد.
اکنون در قسمت پایین استخراج کننده عسل خواهید داشت. دریچه یا شیر پایین استخراج کننده را باز کنید و بگذارید پس از عبور از صافی درون ظرف تعبیه شده بریزد. با این کار قطعات موم یا زنبور عسل های مرده که ممکن است هنگام استخراج عسل باقی مانده باشند، جدا می گردند.

2 . استفاده از قاشق
اگر دستگاه استخراج ندارید، می توانید عسل را با یک قاشق از قاب ها بیرون آورید. اگر می خواهید درپوش موم را با چاقو قطع کنید، قاب را به همان روشی که دوست دارید نگه دارید. این بار از یک قاشق استفاده می کنید و موم و عسل را با دقت در یک حوضچه خرد می کنید. فقط تا آنجا پیش روید که ورق پایه موم را خراش دهید یا سوراخ هایی در موم ایجاد نکنید تا قاب شما قابل استفاده باشد. پس از آن موم و عسل را درون یک صاف کننده بریزید و عسل را از موم جدا کنید.
برای این روش به تجهیزات گران قیمت احتیاج ندارید، اما ممکن است به سطح موم خود آسیب بزنید که ممکن است به شما ضرر مالی مستقیم یا غیر مستقیم بزند. اگر آسیبی به ورقه های موم وارد شود، زنبورها باید موم را از نو بسازند تا سلول هایی را که هنگام قاشق زدن به موم خراب کرده اید، دوباره بسازند. زنبورها برای تهیه موم جدید باید عسل زیادی بخورند، بنابراین شما متضرر می شوید و تولید عسل سالانه کاهش پیدا می کند. این روش همچنین کمی سخت و دشوار است. با این حال نیاز به تجهیزات خاصی ندارد.

3 . استفاده از فشار
اکر مشکلی با از بین رفتن ورقه های موم ندارید، این روش یعنی فشار دادن شان ها نیز روش خوبی به شمار می رود. این روشی است که در کندوهای سنتی بیشتر کاربرد دارد. با این حال در کندوهای مدرن نیز می تواند مورد استفاده  قرار گیرد. برای این کار می توانید مراحل زیر را طی کنید:- موم را از روی قاب برش دهید.
- سیم ها را از موم جدا کنید.
- تکه های شان را درون یک پارچه بگذارید
- شان را با دست یا وسیله ای دیگر فشار دهید.
- برای فشار دادن با پارچه، می توانید از پیچ و تاب دادن پارچه کمک بگیرید. دقیقا مثل زمانی که قصد گرفتن آب از لباس را دارید. برای اینکه بتوانید عسل را به خوبی از شان بیرون بیاورید، به ۲ نفر احتیاج دارید که از دو طرف آن را بپیچانید. اگر یک پرس چوبی درست کنید هم ممکن است سرعت کارتان افزایش یابد.
- عسل را صاف کنید و آن را برای مدت چند روز در یک ظرف بزرگ با درب محکم شده قرار دهید. هر نوع موم اضافه یا گرده های بزرگ به بالای عسل شناور می شود. می توانید این موارد را قبل از بسته بندی از عسل جدا کنید.
- فشار دادن موم و عسل کمی سخت و البته روشی غیربهداشتی است. همچنین شما نمی توانید همه عسل ها را از موم جدا کنید. با این حال این شما هستید که روش استخراج عسل را انتخاب می کنید.